3 redenen waarom zonne-energie anno 2022 nog een zinvolle investering is

Stijgende energieprijzen, stijgende terugleveringsvergoedingen en de verlenging van de premiehoogte maken zonnepanelen nog steeds de investering waard. Je installatie verdient zich gedurende haar levensduur dubbel en dik terug en je hebt onmiddellijk rendement in de vorm van een lagere energiefactuur.

Stijgende energieprijzen

De exploderende energieprijzen van de afgelopen maanden zijn een gevolg van verschillende geopolitieke factoren. Zo staat de globaal sterk toegenomen vraag door de aantrekkende economie na de eerste coronalockdowns tegenover een afgenomen aanbod door minder eigen productie en vooral Rusland dat minder gas exporteert. Dit kost een gezin met variabel contract en gemiddeld verbruik nu al 1.400 euro extra op jaarbasis tegenover voor de coronacrisis.

Volgens Andreas Tirez, directeur van energieregulator CREG, zitten de prijzen voor 2022 op de langetermijnmarkten op vier tot vijf keer het niveau van 2019. En het lijkt dat we nog jarenlang geconfronteerd zullen blijven met enorm hoge energieprijzen. Met de huidige voorspellingen ontsnapt niemand in de toekomst nog aan torenhoge energiefacturen, ook consumenten met een vast contract niet. Een normalisatie van de prijzen wordt pas tegen 2025 voorspeld.

In onderstaande grafiek tont de VREG de opbouw en evolutie van de gemiddelde prijs (€/kWh) die gezinnen in Vlaanderen betalen voor elektriciteit.

Stijgende terugleveringsvergoedingen

Sinds 2021 moeten inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen op hun dak leggen, 2 energiecontracten afsluiten met een elektriciteitsleverancier: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de overtollige stroom die ze op het net injecteren. Dat tweede wordt het terugleveringscontract genoemd.

De hoogte van de vergoeding die zonnepaneleneigenaars ontvangen van energieleveranciers is in 2021 al met 8 eurocent per kilowattuur gestegen. “In januari was de terugleveringsvergoeding voor een gezin gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur, in november was dit 11 eurocent. Vooral de stijgende prijzen op de groothandelsmarkten verklaren die toename’, meldt energieregulator VREG.

De VREG komt daarbij met een rekenvoorbeeld van een gezin met zonnepanelen dat jaarlijks 3.600 kilowattuur zonne-energie produceert. Het huishouden verbruikt van de opgewekte zonnestroom 35 procent onmiddellijk zelf. Daarmee injecteert het gezin jaarlijks zo’n 2.340 kilowattuur op het net.
Aan 11 eurocent per kilowattuur levert die geïnjecteerde stroom gemiddeld 257,40 euro op, terwijl dat afgelopen januari ‘slechts’ 70,20 euro was.

In januari 2022 zit de terugleveringsvergoeding bij sommige leveranciers zelfs boven de 20 eurocent per kilowattuur.
De VREG nam vorig jaar al de teruglevercontracten van energiebedrijven op in zijn prijsvergelijker V-test. Zo kunnen eigenaren van zonnepanelen een eerlijke vergelijking maken.
Ook op Mijnenergie.be vindt u een handig overzicht van de verschillende injectietarieven.

Premiehoogte verlengd voor zonnepanelen

De vernietiging van het voordeel van de terugdraaiende teller begin 2021 betekende de zoveelste deuk in het vertrouwen van de Vlaming in de overheid en (in)direct ook de zonne-energiesector.

‘Een eerste positief signaal is dat de Vlaamse regering in het kalenderjaar 2022 de premiehoogte voor de aanschaf van zonnepanelen niet gaat verlagen’, stelt beleidsmedewerker bij PV-Vlaanderen Ellen Van Mello vast. ‘Het is een bijdrage aan het herstel van het geloof bij burgers dat de businesscase van zonnepanelen goed is.’

‘Een zonnepaneelinstallatie verdient zich gedurende haar levensduur dubbel en dik terug’, vervolgt Van Evercooren, algemeen directeur bij de Organisatie Duurzame Energie. ‘Of de terugverdientijd 1 jaar langer of korter is, is eigenlijk niet relevant. Spaargeld levert op je bankrekening amper iets op, als je het in zonnepanelen investeert, heb je onmiddellijk rendement in de vorm van een lagere elektriciteitsrekening. In het licht van de huidige hoge elektriciteitsprijzen geeft investeren in zonnepanelen ook meer zekerheid over de stroomfactuur.’

Premiehoogte zonnepanelen

 20212022202320242025
1-4 kWp300€/kWp300€/kWp150€/kWp75€/kWp0€/kWp
4-6 kWp150€/kWp150€/kWp75€/kWp37,5€/kWp0€/kWp
Maximum1.500€, max 40% factuur1.500€, max 40% factuur750€, max 40% factuur375€, max 40% factuur0€

Let op: Om de premie te kunnen aanvragen moet er een digitale meter aanwezig zijn. Meer info over voorwaarden en procedure vindt u hier terug.

Hebben we je ervan kunnen overtuigen dat zonnepanelen anno 2022 nog een waardevolle investering zijn? Neem je energiekosten in eigen handen. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven