5 goede redenen om nu te renoveren. Of beter reNUveren!

Wil je je woning energiezuinig maken? Dan is het NU een heel goed moment. Verhoog je renovatiebudget en bespaar voor altijd op je energiefactuur dankzij de financiële boost van de Vlaamse Overheid.

Dit jaar maakt de Vlaamse Regering tot 300 miljoen euro vrij om een versnelling hoger te schakelen in het bouwen en verbouwen van energiezuinige woningen. Wie vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie. Daarbovenop kan iedereen een EPC-labelpremie tot 5.000 euro aanvragen om een woning met een slechte energieprestatie op te lappen.

Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen: de eigenaars, de bouwsector, het klimaat en de energiefactuur. Deze nieuwe premies maken het verschil om je renovatie meer betaalbaar te maken. Nog nooit was reNUveren zo interessant!

5 redenen om je reNUvatie meteen aan te pakken

1. Meer comfort

Een goed geïsoleerde en geventileerde woning is veel comfortabeler om in te leven. Zo heb je minder last van vocht, je woning blijft koeler in de zomer en in de winter is het binnen heerlijk warm.

2. Lagere energierekening

Een goed geïsoleerde woning doet je energierekening fors dalen. Met een goede isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie bespaar je al snel meer dan 1.000 euro per jaar.

3. Goed voor het klimaat

Minder energie verbruiken betekent ook minder CO2 uitstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp verklein je nog extra je ecologische voetafdruk.

4. Verhoogde waarde van je woning

Een woning renoveren loont altijd. Het doet de waarde van je woning ook stijgen. Bovendien zorgen het renteloze renovatiekrediet en diverse premies ervoor dat je je investering nog sneller terugverdient!

5. NU meer betaalbaar

Vandaag kan je je woning op twee manieren extra voordelig renoveren: dankzij het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie. We leggen hier uit hoe deze werken en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Wat is het renteloze renovatiecrediet?

Dankzij het renteloze renovatiekrediet kan je tot 60.000 euro renteloos lenen om je woning – die je vanaf 2021 gekocht hebt – energiezuinig te renoveren.

Kom jij in aanmerking?

 • Vanaf 2021 ben je als natuurlijk persoon de nieuwe eigenaar van een woning of appartement in het Vlaamse Gewest.
 • De woning of het appartement heeft een slecht energielabel.
 • Het renteloze renovatiekrediet kan ook worden aangevraagd voor een tweede verblijf of een pand dat je later gaat verhuren.
 • Wie vanaf 2021 een woning erft of geschonken krijgt, kan een gelijkaardige renteloze lening aanvragen bij het Energiehuis in zijn regio. We spreken dan over de energielening+.

Wat wordt er van jouw verwacht?

Met de renteloze lening verbind je je ertoe om de woning binnen vijf jaar energiezuinig te renoveren. De energieprestatie van het gebouw moet daarna aanzienlijk verbeterd zijn.
Om te bewijzen dat de woning een slechte energieprestatie heeft bij aankoop, moet je dit aantonen met een recent Energieprestatiecertificaat of EPC. Enkel EPC’s opgemaakt vanaf 2019 komen in aanmerking voor het renteloze renovatiekrediet. Concreet gaat het om de volgende labels:

 • Huis: van energielabel E of F naar label A, B of C
 • Appartement: van energielabel D, E of F naar label A of B

Hoeveel kan je renteloos lenen?

Welk bedrag je renteloos kan lenen, hangt af van hoe energiezuinig de woning zal worden.

Renteloos renovatiecrediet Woning (E/F) Appartement (D/E/F)
naar label C € 30.000 NVT
naar label B € 45.000 € 30.000
naar label A € 60.000 € 45.000

Waar kan je het krediet aanvragen?

Bij wie je het renteloze renovatiekrediet moet aanvragen, hangt af van hoe je de woning of het appartement hebt verworven.

 • Je hebt de woning of het appartement gekocht.
  Je kan het renteloze krediet alleen aanvragen als je een hypothecaire lening sluit om een woning of een appartement in het Vlaamse Gewest te kopen. Dat krediet noemen we het hoofdkrediet. Samen met die lening ga je ook het renteloze renovatiekrediet aan. De intresten die de bank daarvoor aanrekent, betaalt de Vlaamse overheid jaarlijks terug via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) in de vorm van een rentesubsidie. Je financiële instelling regelt alles daarvoor.
 • Je hebt het pand geërfd of gekregen door een schenking.
  Je vraagt de renteloze lening aan bij een Energiehuis in jouw buurt. Je gaat dan een renteloze energielening+ aan. Er zijn achttien Energiehuizen in Vlaanderen. Je kan er terecht voor energieadvies en voor informatie over premies. Een overzicht van de Energiehuizen vind je op www.mijnenergiehuis.be.

Wat is de EPC-label premie?

Iedereen kan een EPC-labelpremie tot 5.000 euro aanvragen voor de grondige energetische renovatie van een woning met een slechte energieprestatie. Bij appartementen bedraagt de EPC-labelpremie maximaal 3.750 euro.

Wie komt er in aanmerking?

Iedereen die eigenaar is van een woning of appartement met een slecht energielabel:

 • Woningen met een EPC-label E of F
 • Appartementen met een EPC-label D, E of F

Elke woning komt maar één keer in aanmerking voor de premie.

Hoeveel bedraagt de premie?

Labelpremie Woning (E/F) Appartement (D/E/F)
naar label C € 2.500 NVT
naar label B € 3.750 € 2.500
naar label A € 5.000 € 3.750

Hoe vraag je de premie aan?

De aanvraag van een EPC-labelpremie dien je schriftelijk of online in bij Fluvius. Je toont de beginsituatie van je woning aan met een recent energieprestatiecertificaat (EPC) dat vanaf 2019 is opgemaakt. Activeer dus je EPC-labelpremie bij Fluvius zodra je beschikt over een EPC waaruit de slechte energieprestatie blijkt.
Na de renovatie, en binnen een termijn van vijf jaar, toon je het verbeterde energielabel aan. Daarvoor laat je een nieuw EPC opstellen door een energiedeskundige.

Investeren in een energiezuinige renovatie van je woning was zelden zo interessant! Meer info over de nieuwe subsidies vind je op energiesparen.be of in deze brochure van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven