5 tips om je zelfconsumptie te verhogen

Zonnepanelen zijn een slimme een duurzame investering. Je kan hun rendabiliteit opkrikken door de energie die ze produceren ook meteen te verbruiken. Met de digitale meter en de nieuwe nettarieven wordt zelfconsumptie dé manier om je netkosten te drukken.

Wat is zelf consumptie?

Zelfconsumptie, direct verbruik of gelijktijdig verbruik slaat op de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk verbruikt op het moment dat je zonnepanelen die energie opwekken. Hoe meer inspanningen je daarvoor doet, hoe hoger het percentage gelijktijdigheid tussen opwekken en verbruiken.

Door onmiddellijk je energie te consumeren wanneer de zon schijnt, maak je minder vaak gebruik van het bestaande elektriciteitsnet en moet je daar dus ook minder bijdragen voor betalen.

Waarom is zelfconsumptie zo belangrijk voor eigenaars van zonnepanelen?

Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen laat installeren, valt onder het systeem van het nettarief werkelijke afname. Je betaalt dan enkel voor de stroom die je van het net afhaalt wanneer je zonnepanelen geen of niet voldoende stroom opwekken. Dat systeem geldt ook voor iedereen die voor 2021 een installatie heeft geplaatst en een digitale meter heeft, al krijgen zij een compensatie voor het wegvallen van het beloofde principe van de terugdraaiende teller.

Het nieuwe systeem is bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte energie onmiddellijk verbruikt. Het komt erop neer te mikken op een zo hoog mogelijke zelfconsumptie door toestellen overdag te laten draaien of door middel van een thuisbatterij.

Bovendien kun je dankzij zogenaamde terugleveringscontracten een vergoeding krijgen voor elke kWh die je op het net injecteert.

5 manieren om je zelfconsumptie te verhogen

Je zonnepanelen brengen het meeste op tussen 11 en 15u, wanneer de zon op zijn hoogst staat. Dat is jammer genoeg nét wanneer de meeste mensen buitenshuis aan het werk zijn en moeilijk die energie kunnen verbruiken. Toch zijn er manieren waarmee je dit omzeilt.

1. Laat je huishoudapparaten overdag draaien

Dit is een ingreep die om een kleine mentaliteitswijziging vraagt. We zijn gewoon dat het ‘nachttarief’ goedkoper is en lieten in het verleden onze vaatwassers en wasmachines graag ’s nachts draaien. Heb je zonnepanelen, dan is het veel voordeliger om die huishoudelijke apparaten overdag te laten werken.

Tegenwoordig heeft bijna elk toestel een uitstel- of programmeerfunctie, waarmee je vlotjes de starttijd van je wasmachine bijvoorbeeld instelt om 13u.

2. Verbind je slimme apparaten met je digitale meter

Nóg gemakkelijker wordt het wanneer je zelf niks meer moet instellen. Slimme toestellen beginnen immers vanzelf te werken op het moment dat jouw digitale meter aangeeft dat je zonnepanelen een piekmoment beleven.

Laat alles samenkomen in een home management system en je hebt te allen tijde controle over je energieverbruik. Wil je meer weten? Bekijk dan de website maakjemeterslim.

3. Verwarm je water overdag

Een elektrische of slimme boiler of warmtepomp kan je zo instellen dat die overdag water opwarmt met de energie uit je zonnepanelen. Dat warme water wordt dan opgeslagen in een reservoir zodat jij ’s avonds kan genieten van een warme douche, zonder dat je daar elektriciteit voor hoeft te verbruiken. 

4. Laad je elektrische wagen overdag op

Zonnepanelen zijn de beste vrienden van elektrische auto’s en omgekeerd. Als je af en toe of met glijdende werkuren of thuis werkt, dan laad je overdag je elektrische wagen toch op met zonne-energie? Slim en voordelig!

Installeer een eigen laadpunt bij je thuis en rijd zo op je eigen groene stroom.

5. Gebruik een thuisbatterij voor je te veel opgewekte energie

Een thuisbatterij slaat overdag de energie op die je niet onmiddellijk hebt kunnen verbruiken op de bovenstaande manieren. Wanneer je dan ’s avonds elektriciteit nodig hebt, verbruikt het systeem automatisch eerst de opgeslagen stroom van de batterij, alvorens op het elektriciteitsnet over te gaan.

Batterijen zijn een extra investering, maar ze hebben een groot effect op je zelfconsumptie. Ze laten je toe om 60 tot wel 80% van je opgewekte energie zelf te verbruiken, tegenover een gemiddelde van 30%!

Je zelfconsumptie beïnvloedt je injectie en afname van elektriciteit, en dus ook je energiefactuur. Voor elke zonnepaneleneigenaar is het financieel voordelig zo veel mogelijk gebruik te maken van zelf opgewekte zonne-energie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven