
Wie vóór 2021 zonnepanelen liet installeren, kan sinds 20 juli de retroactieve investeringspremie aanvragen op de website van Fluvius. Wat is de aanvraagprocedure en waar moet je opletten?
Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari 2021 het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Het verdwijnen van de terugdraaiende teller betekent voor een groot aantal investeerders een financieel verlies. De Vlaamse Regering gaf op vrijdag 9 juli 2021 haar definitieve goedkeuring aan de retroactieve investeringspremie, die sinds 20 juli 2021 online aangevraagd kan worden via Fluvius.
Wat zijn de premievoorwaarden
De retroactieve investeringspremie is een eenmalige premie die overeenkomt met een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering. Zonnepaneeleigenaren komen alleen in aanmerking voor de compensatie als ze hun investering nog niet voldoende terugverdiend hebben.
Technische voorwaarden
- Je zonnepaneleninstallatie moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet en moet in staat zijn elektriciteit te injecteren op het elektriciteitsdistributienet en dat gedurende de laatste 12 maanden nog eens gedaan hebben.
- Je zonnepaneleninstallatie werd aangemeld bij Fluvius voor 1 oktober 2021.
- Je hebt een digitale meter.
- Je decentrale productie-installatie beschikt over een nominaal omvormervermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kVA.
- Je zonnepaneleninstallatie werd in dienst genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020.
Administratieve voorwaarden
- Je premieaanvraag werd ingediend binnen de 6 maanden na de plaatsing van je digitale meter en niet later dan 31 december 2025. Indien je al een digitale meter had voor 1 maart 2021, kan je je premie aanvragen tot en met 19 januari 2022.
- De retroactieve investeringspremie moet teruggestort worden als de productie-installatie verplaatst wordt binnen een termijn van 15 jaar volgende op de datum van de indiensttreding van de installatie en als je installatie geen 5 jaar operationeel blijft.
Hoe vraag je je premie aan?
De aanvraagprocedure werd onlangs aangepast omdat het vorige online formulier van Fluvius voor verwarring zorgde bij veel van de 41.300 zonnepaneleneigenaars die hun retroactieve premie al aanvroegen.
Daar werd standaard aangevinkt dat het bij Fluvius gekende omvormervermogen mocht worden gebruikt voor het berekenen van de premie. Echter dient de hoogte van de premie normaalgezien berekend te worden op basis van het piekvermogen van de installatie. Dit is vaak hoger dan het omvormervermogen en resulteert dus in een iets hogere premie.
Voor deze reden moeten eigenaars nu een bewuste keuze maken tussen een premie op basis van hun omvormer of piekvermogen. Het piekvermogen moet gestaafd worden via AREI-keuringsattest of installatiefactuur. Deze documenten kunnen opgeladen worden in de aanvraagmodule.
Let op!
Wie de premie reeds aanvroeg op basis van omvormervermogen, kan alsnog een herberekening aanvragen.
- Werd het dossier nog niet behandeld door Fluvius? Dan kan je het nog aanvullen door een bijlage toe te voegen (zie overzicht van je aanvragen op het webportaal van Fluvius).
- Werd je premie al verwerkt? Dan moet je een volledig nieuwe aanvraag indienen. Het eventuele verschil in premiehoogte word dan uitbetaald.
Wat is het premiebedrag?
De hoogte van de premie is afhankelijk van:
- het jaar waarin de zonnepanelen in dienst genomen zijn
- het jaar van plaatsing van de digitale meter
- de grootte van de installatie (piekvermogen of omvormervermogen)