Batterijen

Met een thuisbatterij sla je zonnestroom op voor later gebruik. Zo heb je controle over je eigen energie en bespaar je erop. Investeren in een thuisbatterij is de moeite want sinds dit jaar ontvangt u een premie voor de installatie en plaatsing.

Batterijen

Met een thuisbatterij sla je zonnestroom op voor later gebruik. Zo heb je controle over je eigen energie en bespaar je erop. Investeren in een thuisbatterij is de moeite want sinds dit jaar ontvangt u een premie voor de installatie en plaatsing.

 
 

Subsidies

De rentabiliteit van een thuisbatterij is afhankelijk van meerdere factoren zoals:

✓ Kostprijs
Kwaliteit
Aanwezigheid van zonnepanelen
Regio waarin je woont
Subsidies van de overheid

Kostprijs van een thuisbatterij

Gemiddeld betaal je tussen € 4.000 en € 10.000 voor een thuisbatterij, afhankelijk van het merk, type en capaciteit. Verwacht wordt wel dat de prijzen binnen dit en 5 jaar dalen naar ongeveer 4.000 euro, inclusief plaatsing en btw. Dat zal de rentabiliteit van thuisbatterijen natuurlijk alleen maar ten goede komen. Is je woning ouder dan 10 jaar, dan geniet je van een voordelig btw-tarief van 6% op de aankoop en installatie in plaats van 21%. De bekendste merken zijn Tesla, Mercedes, LG en Philips.

Kwaliteit van de thuisbatterij

De kwaliteit van een thuisbatterij kunnen we opsplitsen in 3 belangrijke onderdelen:
Capaciteit: wordt bepaald in functie van de grootte van je zonnepaneleninstallatie. Door de juiste capaciteit te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. Door de productie, het verbruik en de opslag perfect op elkaar af te stemmen haal je de beste resultaten.
Rendement: het rendement van lithium-ionbatterijen bedraagt ongeveer 95%, daar waar dit bij minder performante batterijen slechts 70% is. De keuze voor een kwalitatieve batterij kan dus 25% extra opslag van elektriciteit betekenen.
Levensduur: de maximale levensduur van een batterij is 20 jaar. De meeste fabrikanten bieden een garantie aan tot 10 jaar. Maar 10 jaar meer of minder maakt een groot verschil voor de rentabiliteit van je thuisbatterij. De gemiddelde levensduur wordt dan ook geschat op 14 à 15 jaar.

Aanwezigheid van zonnepanelen

Thuisbatterijen worden voornamelijk in combinatie met zonnepanelen gebruikt. Door de installatie van een thuisbatterij verhoog je het gebruik van je eigen geproduceerde elektriciteit van 30 naar 70%. Dat levert je een aardige besparing op op je energiefactuur.

Elk gewest zijn eigen regels

Bovendien loopt de wetgeving op gebied van energiebeheer en -voorziening niet gelijk in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Elk gewest heeft zijn eigen specifieke regels, wat een impact heeft op de rentabiliteit van thuisbatterijen.

Vlaanderen

Dankzij de thuisbatterij kan je in Vlaanderen een mooie besparing realiseren op het prosumententarief. Dat is de vergoeding, ongeveer € 350, die je betaalt voor de elektriciteit die jij produceert en terug op het net zet. Doordat je zelf meer van je eigen energie verbruikt, zal je dus minder prosumententarief betalen.

Brussel

Vanaf 2020 komt er in Brussel een aanpassing van het compensatiemechanisme voor verbruikte en zelf opgewekte elektriciteit. Vanaf dan is de prijs voor energie die jij opwekt en op het net zet lager dan de prijs voor elektriciteit die je afneemt wanneer je zonnepanelen niet werken. Dat betekent dat je verlies maakt op energie die je zelf opwekt maar niet verbruikt. Dan is het uiteraard voordeliger om die overtollige elektriciteit op te slaan in een batterij dan ze met verlies te verkopen.

Thuisbatterij premie

Momenteel zijn er nog geen premies of subsidies voor thuisbatterijen. Maar, ze staan wel op de agenda van Vlaams Minister van Energie Lydia Peeters. We houden je gegarandeerd op de hoogte!

Interesse in een batterij?

Contacteer ons als u interesse hebt in een batterij. Wij informeren u graag over onze producten en alle voordelen en mogelijkheden.