Compensatie terugdraaiende teller bekend

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. De Vlaamse Regering kwam tot het akkoord dat er een financiële compensatie komt voor gezinnen die hun investering onvoldoende konden terugverdienen. Welke compensatie mag je verwachten en hoe moet je deze aanvragen?

Vernietiging van overgangsregeling

Volgens de overgangsregeling hadden gezinnen met zonnepanelen gekeurd vóór einde 2020, gedurende 15 jaar recht op de toepassing van de (virtueel) terugdraaiende teller, ook na de plaatsing van een digitale meter. Het Grondwettelijk Hof heeft met zijn beslissing van 14 januari 2021 de verderzetting van deze regeling vernietigd.

Om het financieel verlies te dekken wordt er in eerste instantie een compensatie voorzien voor gezinnen met zonnepanelen die al een digitale meter hebben. Het bedrag is afhankelijk van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen in gebruik zijn genomen en van de grootte van de installatie. De compensatie moet aangevraagd worden bij Fluvius en wordt in één keer uitbetaald.

Een belangrijk criterium indien men in aanmerking wil komen voor de compensatie is dat de zonnepanelen aangemeld moeten zijn bij Fluvius. Voor Vlamingen die afgelopen kalenderjaar zonnepanelen hebben gekocht, moet dit gebeuren voor 1 mei 2021.

Ik heb al een digitale meter: welke compensatie mag ik verwachten?

Om de hoogte van de compensatie te bepalen, is gebruikgemaakt van een referentie-installatie met een piekvermogen van 4 kilowattpiek en een omvormervermogen van 3,6 kilvoltampère, een productie per jaar van 3.600 kilowattuur en een zelfverbruik van 35 procent. De vergoeding is gemaximaliseerd op een piekvermogen van 10 kilowattpiek.

De Vlaamse Regering wil dat een referentie-installatie een rendement van 5% op de investering behaalt. Concreet wil dit zeggen dat er werd gerekend of en welke financiële compensatie nodig is om een rendement van 5% op 15 jaar te halen.

De hoogste compensatie bedraagt 4.360 euro. Voor de 101.000 gezinnen die in 2020 zonnepanelen in gebruik hebben genomen, bedraagt de compensatie 327 euro per kilowattpiek. Een referentie-installatie in dienst genomen tussen 2007 en 2012 behaalt het rendement 5% zonder financiële compensatie.

Wat als ik nog een analoge meter heb?

De ongeveer 470.000 eigenaars van zonnepanelen die nog over een klassieke meter beschikken, komen ook in aanmerking voor een eenmalige financiële compensatie op het ogenblik dat de digitale meter geplaatst wordt.

Prosumenten die vóór 2021 zonnepanelen installeerden zijn niet langer een prioritaire doelgroep voor de plaatsing van een digitale meter, maar zullen meegenomen worden in de natuurlijke uitrol. Ze kunnen tot eind 2024 aanvragen aan Fluvius om de plaatsing van deze digitale meter uit te stellen. Wie vanaf 1 januari 2025 de plaatsing van een digitale meter weigert, verliest het recht op de retroactieve investeringspremie.

Na de installatie van de digitale meter valt het prosumententarief weg en wordt er een nettarief betaald op basis van bruto-afname. Prosumenten kunnen een terugleveringsvergoeding krijgen van hun energieleverancier voor de elektriciteit die ze injecteren op het net.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven