Subsidies dakwerken 

Bent u van plan uw dak te laten renoveren? Insaver biedt u oplossing op maat van uw wensen en budget. Onze ervaren adviseur komt eerst bij u langs om de situatie samen te bekijken en om uw wensen te bespreken.

Subsidies dakwerken

Bent u van plan uw dak te laten renoveren? Insaver biedt u oplossing op maat van uw wensen en budget. Onze ervaren adviseur komt eerst bij u langs om de situatie samen te bekijken en om uw wensen te bespreken.

Subsidies dakwerken

1. Premie dakisolatie Fluvius

Sinds januari 2020 is het verplicht om te voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm. Concreet wil dit zeggen dat alle daken van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten verplicht geïsoleerd moeten zijn. Om het isoleren van daken te stimuleren kan je via de netbeheerder Fluvius een interessante dakisolatie premie ontvangen.

Hoeveel bedraagt de premie?

Voor dakisolatie bedraagt de premie € 4 per m² (uitsluitend nachttarief: € 6 per m²).
Voor asbestverwijdering + dakisolatie bedraagt de premie € 12 per m² (uitsluitend nachttarief: € 14 per m²).

Wat zijn de voorwaarden?

Voor wie + welke gebouwen: de woning of het appartementsgebouw moet in het Vlaams Gewest liggen en vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Ook huurders kunnen de subsidie voor dakisolatie aanvragen als de factuur op hun naam staat.
Type dakisolatie: het isolatiemateriaal moet voldoen aan een warmteweerstand (Rd-waarde) van 4,5 m²K/W.
Uitvoerder van de werken: je moet de dakisolatie laten plaatsen door een aannemer (verplicht bij eindfactuur 2021).

Let op: De dakisolatie premie aanvragen kan via de website van de netbeheerder Fluvius nadat de werken uitgevoerd zijn en je de facturen overgemaakt hebt. De premieaanvraag moet de netbeheerder maximaal 12 maanden na de datum op de eindfactuur bereiken. Belangrijk hierbij is dat je een kopie van de facturen en een attest met technische info (het type isolatie, de Rd-waarde, …) meestuurt.

2. Renovatiepremie

Wil je jouw dak renoveren of vernieuwen? Dan kan je via de renovatiepremie van de Vlaamse overheid een flink deel van de kosten terugbetaald krijgen.

Over welke werken gaat het?

 Afbreken van bestaande dakstructuren en vervanging ervan
 Opbouw van draagkrachtige elementen
 Behandeling van de dakstructuren tegen (huis)zwam en insecten
Vernieuwing van de waterdichte bedekking
Aanbrengen of vervangen van dakgoten en regenafvoer
Aanbrengen of vernieuwen van dakopeningen als dak(vlak)ramen, koepels en schouwen
Natte of droge kalkbepleistering op de onderkant van het dak

Let op: Dakisolatie of zoldervloerisolatie komt enkel in aanmerking voor een dakrenovatie premie als er ook structurele werken aan de dakstructuur of zoldervloer (opbouw of vervanging) worden uitgevoerd.

Hoeveel bedraagt de premie?

De subsidie bedraagt 20% of 30% van het factuurbedrag (excl. btw). Welk percentage voor jou geldt, is afhankelijk van je inkomen. Let op, je moet voor min. € 2.500 (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.

Wat zijn de voorwaarden?

Voor wie + welke gebouwen: zowel bewoners als verhuurders kunnen de premie voor de renovatie van een dak aanvragen. Het gebouw moet in het Vlaams Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn. Ook appartementen komen in aanmerking.
Eigendom: de eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben
Uitvoerder van de werken: je kan zowel facturen voorleggen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen of bewijzen van materiaalaankopen voor werken die je zelf deed.

Let op: Je kan de overkoepelende renovatiepremie pas aanvragen eens de werken uitgevoerd zijn en je de facturen betaald hebt. Die facturen mogen bij de aanvraag niet ouder dan 2 jaar zijn.

3. Lokale dakpremies

Sommige gemeentes voorzien namelijk extra premies voor het vernieuwen van een dak of dakrenovatie (bvb. dak isoleren). Let op, want de financiële steunmaatregelen verschillen per gemeente. Je neemt dus best contact op met je lokaal gemeentebestuur voor meer info.

4. Verlaagd btw-tarief

Voor het renoveren van je dak geldt het verlaagd btw-tarief van 6 procent. Dit geldt enkel voor privéwoningen ouder dan 10 jaar, al komen woningen die deels (minder dan de helft) voor professionele doeleinden gebruikt worden ook in aanmerking. Daarnaast moeten de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer gebeuren.

U wilt uw dak renoveren?

Contacteer ons voor renovatieadvies op maat. Wij informeren u graag over onze producten en alle voordelen en mogelijkhedenD

Scroll naar top