Een vraag over Smart Home Control?

Dan ben je hier op de juiste plaats!

Een vraag over Smart Home Control?

Dan ben je hier op de juiste plaats!

Algemene vragen

Heb je een vraag over het gebruik en opvolging van Smart Home Control,
over je abonnement of het dynamische tarief?
We horen het graag en doen ons best om je verder te helpen!

Technische storing

Vous avez une question technique sur le fonctionnement du Smart Home Control ?
Vous rencontrez des problèmes techniques avec votre installation ?

Notre service technique se tient prêt à vous aider !

Formulaire de contact

FAQ

Werking

Wanneer we 's avonds thuiskomen, beginnen we te koken, wassen, de elektrische wagen op te laden, … Hierdoor vragen we op korte tijd heel veel energie van het elektriciteitsnet en creëren we een zogenaamd piekverbruik. De maandelijkse hoogste piek zal mee de basis vormen voor jouw factuur van die maand.
 
Smart Home Control kan er voor kiezen om deze piek zo laag mogelijk te houden door middel van slim laden of het gebruik van de batterij. Anderzijds kan Smart Home Control er ook voor kiezen om de maandelijkse piek net wel te verhogen, als de extra kosten niet opwegen tegen de voordelen die dit met zich meebrengt. Bijvoorbeeld, wanneer er veel stroom beschikbaar is tegen voordelige prijzen om je elektrische auto op te laden.
 
Dit gebeurt volledig automatisch zonder dat jij er iets hoeft voor te doen en leidt tot een besparing op je energiefactuur.
Smart Home Control is geen 100% garantie dat jouw maandpiek op het minimum zal blijven: als je bijvoorbeeld snel wil laden terwijl je kookt en wast, dan zal Smart Home Control weten dat dit niet realiseerbaar is zonder de maandpiek te verhogen en zijn strategie hierop aanpassen.
 
Graag meer informatie over het capaciteitstarief? Lees dan dit artikel.
Als je jouw batterij slim laat sturen door Smart Home Control en combineert met een dynamisch contract, dan zal Smart Home Control jouw batterij inzetten in functie van de energieprijzen en zal jouw batterij ook meer cycli per jaar hebben.
 
Smart Home Control gaat echter enkel (ont)laden wanneer dit voor jou ook een financieel voordeel oplevert. Het gaat dus niet om het feit of je batterij sneller "kapot" gaat of niet, het gaat erom hoeveel voordeel de batterij jouw genereert ten opzichte van de kost.
 
Deze kost wordt bepaald door de zogenaamde "degradatiekost'' te vergelijken met de meerwaarde die wordt gecreëerd door deze extra cycli. Is de degradatiekost lager dan het voordeel, dan gaat Smart Home Control de batterij inzetten, anders niet.

Smart Home Control is een slimme sturing die rekening houdt met je verbruikspatroon, de weersvoorspellingen en de elektriciteitsprijzen. Smart Home Control streeft er naar om steeds de beste keuze voor je te maken op basis van de informatie die het ter beschikking heeft.

Het kan echter voorvallen dat de realiteit net anders is dan de voorspelling. Minstens even belangrijk is dat Smart Home Control vooral een voordeel met 100% gemoedsrust is. Zodra je profiel is ingesteld, hoeft je er geen tijd meer aan te besteden en moet je je verbruiksgedrag niet aanpassen.

Neen, dit is niet nodig dankzij de batterij met de slimme sturing.
Het grote voordeel is dat je je gedrag niet moet aanpassen. Je gebruikt de elektrische apparaten wanneer jij wil, de slimme sturing zorgt ervoor dat de energie die je verbruikt altijd de goedkoopst mogelijke is.

We werken eraan om deze functionaliteit in de toekomst aan te bieden.

Door (een deel van) je batterij te reserveren voor deze dienst, zorg je er mee voor dat het aanbod van elektriciteit ten allen tijde gelijk is aan de vraag. Hiervoor wordt een vergoeding betaald door de partij die opdracht geeft om deze actie uit te voeren.

Dynamische balancering wil zeggen dat het vermogen dat de laadpaal naar de wagen stuurt steeds zo zal aangepast worden dat de totale elektriciteitsafname (dus gebouw + laadpaal) lager zal zijn dan het beschikbare vermogen in de elektriciteitskast. Zo zorgt men ervoor dat de hoofdzekering nooit zal doorslaan en je niet zonder stroom komt te zitten.
 
Smart Home Control heeft dit type balancering geïntegreerd in haar basis functionaliteit. Als Smart Home Control jouw laadpaal stuurt, heb je geen andere type balancering meer nodig.

Dynamisch Tarief

Bij een vast tarief betaal je voor de volledige termijn van je energiecontract (meestal 1 jaar) dezelfde prijs. Deze prijs biedt je zekerheid en hiervoor betaal je dan ook een hogere risicopremie.
Bij een variabel tarief werkt het anders: de prijs is niet gekend op het moment dat je het contract tekent. De prijs wordt vastgelegd voor kortere periodes, bv. 1 maand of 1 kwartaal. Hiervoor betaal je een middelmatige risicopremie.
Bij een dynamisch tarief is de prijs gekend 1 dag op voorhand en wordt deze per uur bepaald. Deze tarieven hebben typisch een lagere risicopremie.
Je hebt altijd vrije keuze in het type energiecontract. Om het maximale uit Smart Home Control te halen is het interessanter om over te gaan naar een dynamisch contract.
Smart Home Control kan er voor zorgen dat je stroom injecteert of opslaat op de meest optimale momenten. Hierdoor ga je extra besparingen genereren op dezelfde investering.
Met een vast of variabel tarief kan er ook een verschil zijn tussen het dag- en nachttarief, maar dit is vaak niet voldoende groot om je batterij aan het werk te zetten en te besparen op je energiefactuur.
 
Voor meer info over het dynamische tarief kan je hier terecht.

Wij bieden zelf geen energiecontract aan. Voor een dynamisch contract kan je echter altijd terecht bij Bolt of neem een kijkje op de Vtest van VREG. Luminus plant om binnen het jaar ook een dynamisch contract aan te bieden.

Door rekening te houden met de prijzen op de energiemarkt, zal Smart Home Control steeds de keuze maken om stroom op te slaan wanneer deze het goedkoopst is en deze te verbruiken of te injecteren wanneer deze het duurst is.

Dit doet Smart Home Control volledig automatisch zonder dat jij hier iets voor hoeft te ondernemen.

Smart Home Control maakt keuzes op basis van jouw energietarief. Als je bijvoorbeeld een dynamisch tarief hebt, zal het algoritme er voor kiezen om stroom van het net af te nemen wanneer deze het goedkoopst is en stroom te injecteren wanneer deze het duurst is.
 
Als je een dynamisch tarief heb, maar dit is nog niet ingegeven in het platform, denkt het platform dat je nog een gewoon vast of variabel tarief hebt. Hij zal dan op basis hiervan keuzes maken en niet het maximale uit de slimme sturing halen.
 
Daarnaast is de besparing die wordt getoond op het platform gelinkt aan jouw tarief.
Tijdens de installatie heeft onze installateur reeds jouw op dat moment geldende energietarief geconfigureerd. Ben je intussen veranderd van energietarief? Dan is het belangrijk dat je dit ons laat weten.
 
Vul daarom ons contactformulier in zodra je energietarief is veranderd, dan doen wij het nodige (zie bovenaan de pagina). Vermeld in het opmerkingenveld het volgende:
 • Nieuwe energietarief: vast / variabel / dynamisch
 • Indien dynamisch: bij welke energieleverancier je dit tarief hebt afgesloten.
 • Indien vast: je dag- en nachtprijs in kWh (= prijs excl taksen, netwerkkosten, heffingen. Je vindt deze op de tariefkaart van je leverancier).
 • Indien variabel : je huidige dag- en nachtprijs in kWh (= prijs excl taksen, netwerkkosten, heffingen. Je vindt deze op de tariefkaart van je leverancier). Zodra je tarief verandert (bijvoorbeeld maandelijks of driemaandelijks) geef je ons best een seintje.
Voorlopig heb je nog geen toegang tot onze mobiele applicatie, wat betekent dat je je energietarief nog niet zelf kan aanpassen. In de toekomst zal dit wel mogelijk zijn!

EV

Smart Home Control geeft jou de keuze tussen 4 verschillende laadmodi. Op elk moment kan je er ook voor kiezen om onmiddelijk te laden: “Urgent”.
 
 • Peak avoidance: de auto wordt zo snel mogelijk geladen zonder de huidige maandpiek aanzienlijk te verhogen.
 • Smart: de auto wordt zo economisch mogelijk geladen. Als de energie goedkoop is wordt er sneller geladen; is de energie duur dan trager.
 • Eco: de auto wordt enkel geladen indien de kostprijs van laden kleiner is dan de jou ingestelde prijs. Er is geen garantie dat de auto geladen wordt.
 • Solar: de auto wordt enkel geladen met het overschot aan zonne-energie dat anders in het net zou geïnjecteerd worden. Er is geen garantie dat de auto geladen wordt.
Je kan de laadmodus aanpassen door op het EV-icoontje te klikken op het platform.
Onze Smart Home Control software is compatibel met de volgende laadpalen:
 • Alfen: S-Line, Pro-Line
 • Blitz
 • Easee: Easee Charge, Easee Home
 • Etrel: Inch Pro (in ontwikkeling), Inch Duo (in ontwikkeling), Inch Home (in ontwikkeling), Inch Lite (in ontwikkeling)
 • Phoenix Contact
 • Veton
 • Wallbox: Quasar (in ontwikkeling)
Staat jouw laadpaal er niet tussen? We werken de lijst regelmatig bij!

Je voegt een nieuwe laadpaal toe door in het platform op de cirkel met de elektrische wagen te klikken.

Heb je meer hulp nodig? Raadpleeg dan onze gebruikershandleiding die we doorstuurden na je installatie of contacteer ons via het contactformulier.

Neen, integendeel. Smart Home Control zal ervoor zorgen dat je jouw elektrische wagen zo goedkoop mogelijk zal laden. De werkgever zal steeds een bepaalde vergoeding uitbetalen voor elke kWh die door de firmawagen is geladen bij jou thuis.
 
Bij "ECO" modus kan je de prijs van de werkgever instellen. Smart Home Control zorgt ervoor dat je wagen enkel geladen wordt met elektriciteit die goedkoper is dan deze ingegeven waarde. Met deze modus heb je wel geen garantie dat de auto geladen wordt.

Platform

Surf naar my.smarthomecontrol.be en klik onderaan op "Wachtwoord vergeten?". Geef e-mailadres in en volg de verdere instructies op het scherm.

Installatie

Deze zaken zijn nodig opdat je met Smart Home Control kan opstarten:
 
 • Een slimme module die geïnstalleerd wordt door Insaver
 • Een stabiele internetconnectie
 • Een digitale meter
 • Een account op de Smart Home Control app

Indien de uitlezing gebeurt via een P1 HomeWizard, dan leest Smart Home Control de data van je digitale meter uit via deze koppeling.

Indien het om een ander type gaat, dan wordt een splitter geplaatst om zo jouw P1 poort uit te lezen.

Prijs

Om te genieten van de besparingen op de energiefactuur moet je beschikken over een slimme module. Dit is een kleine computer die je installatie kan aansturen en die wordt geïnstalleerd door Insaver tegen betaling.
 
Daarnaast betaal je maandelijks €13 (incl. BTW) om je thuisbatterij en/of laadpaal slim aan te sturen.
Retour en haut