
De energieprijzen zijn de laatste maanden spectaculair gestegen. Vraag jij je af hoe dat komt? Of maak je je zorgen over je energiefactuur? Slim op je energieverbruik besparen wordt steeds belangrijker.
Je hebt het in de media waarschijnlijk al opgevangen: prijsniveaus van elektriciteit en aardgas zijn historisch hoog.
Test Aankoop analyseerde onlangs de verschillende tarieven op de markt. Stroomtarieven stegen in Vlaanderen bij een vast tarief en een gemiddeld verbruik van 388 naar 523 euro of een stijging van 35%. Voor een variabel tarief verhoogde de prijs met 64%: van 293 naar 480 euro.
Het plaatje oogt voor de aardgasprijs nog spectaculairder: een jaar geleden betaalde je gemiddeld 559 euro, vandaag loopt het prijskaartje op tot 950 euro, wat een verhoging met liefst 70% betekent. Variabele contracten zijn vandaag 2,8 keer duurder. De prijzen stegen van 324 naar 914 euro.
Omdat de energieprijs slechts één onderdeel is van je energiefactuur, is de impact gelukkig een pak genuanceerder.
Waar komen de huidige prijspieken vandaan?
Nadat corona in 2020 de vraag naar energie deed krimpen, gebeurt nu het omgekeerde. De economie komt terug op gang en zo stijgen de energieprijzen weer naar het niveau van vóór 2020. Ook andere factoren spelen hierin een belangrijke rol.
1. Waarom zijn de gasprijzen gestegen?
- De koude temperaturen van begin mei dreven de gasprijzen op. Toen de temperaturen opnieuw stegen, daalde de prijs niet mee omdat de vraag hoog was als gevolg van de hoge steenkoolprijzen.
- Door een koude winter en een herstellende economie, was de vraag naar gas in Azië heel groot. Lng-schepen voeren dus naar Azië, waar ze hogere prijzen kregen. In Europa raakten de voorraden hierdoor niet aangevuld.
- CO2-emissierechten zijn in Europa duurder dan ooit: elektriciteitscentrales moesten de voorbije maanden meer dan 50 euro betalen voor iedere ton CO₂ die ze uitstoten.
2. Waarom zijn de elektriciteitsprijzen gestegen?

De elektriciteitsprijzen volgden die van de andere grondstoffen (zoals gas en steenkool) en stijgen dus mee.
Slim met je energieverbruik omgaan is van belang
Ook voor de consument belooft de energiefactuur op te lopen. Een gemiddeld gezin dat deze zomer een nieuw vast energiecontract afsluit, betaalt op jaarbasis bijna 150 euro meer voor elektriciteit en 450 euro meer voor gas dan een jaar geleden.
Om energiekosten in huis te drukken en zo dit effect te beperken kan je verschillende energiebesparende maatregelen nemen.
Heb je bijvoorbeeld al zonnepanelen? Dan zul je minder voelen van de energieprijsstijgingen: je moet zelf minder elektriciteit aankopen én je ontvangt een potentieel hogere vergoeding voor je geïnjecteerde stroom. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan het handig zijn om dit voor jouw woonsituatie te overwegen. De investering blijft ook anno 2021 rendabel. Na gemiddeld 8 jaar zijn de panelen volledig terugverdiend. Denk ook aan batterijsysteem om je zelfverbruik te maximaliseren!