Subsidies Isolatie 

Is je woning nog niet (goed) geïsoleerd? Insaver helpt je graag, een degelijke isolatie heeft namelijk een positieve invloed op zowel de huiselijke warmte als je portefeuille. U kan bij ons terecht voor dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Maak een afspraak met onze isolatie-expert.

Subsidies Isolatie 

Is je woning nog niet (goed) geïsoleerd? Insaver helpt je graag, een degelijke isolatie heeft namelijk een positieve invloed op zowel de huiselijke warmte als je portefeuille. U kan bij ons terecht voor dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Maak een afspraak met onze isolatie-expert.

Subsidies

Door je woning te isoleren kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Om het nog interessanter te maken kan je een isolatiepremie aanvragen bij je netbeheerder.

1.  Isolatiepremies via netbeheerder

A. Premies dak of zoldervloer isoleren

Sinds januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Om het isoleren van daken (of zoldervloeren indien het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen. Deze kan je aanvragen bij je netbeheerder.

                                                                                          Eindfactuur in 2018                         Eindfactuur in 2019
Dak- of zoldervloerisolatie Aannemer € 6/m2 Aannemer € 4/m2
Buitenmuurisolatie Aannemer € 15/m2 Aannemer € 15/m2
Spouwmuurisolatie Aannemer € 5/m2 Aannemer € 5/m2
Vloerisolatie Aannemer € 6/m2 Aannemer € 6/m2

Laat je dakisolatie plaatsen door een aannemer, dan geniet je van een hogere premie. Je kan namelijk € 6/m² ontvangen wanneer de eindfactuur nog dateert uit 2018. Vanaf 2019 wijzigt het bedrag naar €4/m². Bovendien kan je bij dakisolatie door een aannemer gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief (later meer hierover). Ook hier geld de minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W voor het isolatiemateriaal.
Opgelet: bovengenoemde premies gelden voor het (laten) uitvoeren van dakisolatie OF isolatie van de vloer van een onverwarmde zolder, maar niet voor beide.

B. Premie spouwmuurisolatie

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor na-isolatie van spouwmuren met een eindfactuur in 2018 of 2019 bedraagt de premie € 5/m².

De aannemer die de isolatiewerken uitvoert, moet hierbij werken volgens de technische specificaties en dit staven met een verklaring. De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, moet volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal om in aanmerking te kunnen komen voor deze isolatiepremie.

2. Premieaanvraag bij netbeheerder: voorwaarden & procedure

Bovenstaande premies worden uitbetaald door de netbeheerders Eandis en Infrax, die overigens fusieplannen hebben. Hier vind je enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor de isolatiepremies en hoe je de vergoeding kan aanvragen.

 De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar die pas erna op het elektriciteitsnet werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een aannemer. Alleen bij dakisolatie worden er ook premies gegeven aan doe-het-zelvers. Soms moeten aannemers werken volgens bepaalde technische specificaties, zoals vermeld werd bij spouwmuurisolatie.
Er zijn vaak ook technische vereisten voor het isolatiemateriaal. Er is bijvoorbeeld vaak een minimale Rd-waarde die moet behaald worden.

Hoe een isolatiepremie aanvragen?

Bepaal je netbeheerder. Gaselwest, Imea, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek en Sibelgas vallen onder Eandis. Infrax West, Inter-Energa, Iveg en PBE vallen onder Infrax. Om te achterhalen bij welke netbeheerder jouw woning aangesloten is, kan je terecht bij je gemeente of op deze website.
Neem eventueel voordat je met je isolatie begint contact op met de netbeheerder. Deze kan je precies vertellen hoeveel premie je kunt verwachten en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Zo ben je op voorhand goed geïnformeerd.
Bewaar de factuur of facturen van je investering in isolatie en dien deze binnen 12 maanden na de factuurdatum in bij je netbeheerder. Het aanvraagformulier vind je op de website van je netbeheerder. Je vraagt de premie aan voor het jaar waarin de werken werden uitgevoerd: voor isolatiewerken uitgevoerd in 2018 vraag je de premie 2018 aan, voor isolatiewerken uitgevoerd in 2019 vraag je de premie 2019 aan.
De precieze aanvraagprocedure vind je ook terug op de website van je netbeheerder. Het kan tot 6 maand duren eer de premie wordt uitbetaald.

3. Andere premies en vergoedingen

Naast de isolatiepremies van de netbeheerders voor specifieke isolatiewerken zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die isoleren interessant maken. Een overzicht:

A. Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaan om een privéwoning, al mag ze ook voor professionele doeleinden gebruikt worden (weliswaar voor minder dan 50%).

B. Gemeentelijke premies voor isolatie

Heel wat Vlaamse gemeentebesturen geven eigen premies uit voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen gemeente.

Op zoek naar een isolatie-expert?

Contacteer ons voor renovatieadvies op maat. Wij informeren u graag over onze producten en alle voordelen en mogelijkheden van het isoleren.

Scroll naar boven