Nieuwe premie voor zonnepanelen vanaf 2021: tot 1.500 euro steun

De Vlaamse overheid keurde afgelopen vrijdag een nieuwe premie voor zonnepanelen goed. Gezinnen die in zonne-energie investeren zullen vanaf 1 januari 2021 tot 1.500 euro steun kunnen krijgen, afhankelijk van de grootte van de installatie.

Afbouw subsidies

De beslissing van de overheid om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen deed Vlaamse gezinnen soms twijfelen om zonnepanelen aan te schaffen. Al ruim vijf jaar geleden werd het systeem van groenestroomcertificaten, dat de aanleg van nieuwe zonne-installaties moest ruggensteunen, afgeschaft.
Ook het voordelige systeem van de terugdraaiende teller zal eind 2020 verdwijnen. Dankzij dit systeem kunnen eigenaars van zonnepanelen hun overschot aan zonnestroom op zonnige momenten op het net zetten, en die hoeveelheid stroom op koude en donkere dagen terugkrijgen aan dezelfde prijs, terwijl de marktprijzen gigantisch kunnen verschillen. Met de introductie van de digitale meter zal dit niet meer mogelijk zijn.
De nieuwe premie is dus een flinke duw in de rug voor gezinnen die zonnepanelen overwegen en wil investeringen in deze vorm van groene energie aanmoedigen.

Nieuwe premie vanaf 2021

De premie werd op 6 juni officieel goedgekeurd door de Vlaamse regering. Concreet krijgen gezinnen die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen laten plaatsen tot 1.500 euro steun. Het effectieve premiebedrag zal afhangen van de grootte van de zonne-installatie. Zo bedraagt de premie 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. Voor de schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek gaat het om 150 euro per kilowattpiek. Daarboven is er geen steun meer. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt dus 1.500 euro steun.

Oversubsidiëring vermijden

De steun wordt enkel toegekend voor bestaande woningen met bouwaanvraag van voor 2014 en zal eind 2024 aflopen. Om oversubsidiëring te vermijden, wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir het premiebedrag jaarlijks aanpassen als de kostprijs van de installatie verder daalt. Deze zit tegenwoordig tussen de 5.000 en de 5.500 euro. Het bedrag zakt elk jaar met een kwart. In 2024 gaat het bijvoorbeeld nog om 75 euro voor de eerste 4 kilowattpiek en 37,50 euro voor de bijkomende 2 kilowattpiek. Sowieso is de premie de hele periode begrensd tot 40 procent van de investeringskosten.

In totaal wordt er een bedrag van 32 miljoen euro voor uitgetrokken, wat betekent dat maximaal 21.333 gezinnen de steun zullen kunnen ontvangen. De regering stuurt dat bedrag in de jaren nadien indien nodig bij.

Subsidie voor middelgrote installaties

De Vlaamse regering werkt tegelijk ook voor middelgrote zonne-installaties (van 40 kilowatt tot 2 megawatt) een nieuw steunmechanisme uit. Die zullen vanaf 2021 via een aanbestedingsmechanisme kunnen dingen naar een subsidie, waarna enkel de best gerangschikte projecten (projecten met de grootste productie van groene stroom per euro gevraagde steun) gefinancierd zullen worden.

Dit systeem vervangt de groenestroomcertificaten, waarbij de steun over een periode van 10 jaar gespreid wordt uitbetaald en via de elektriciteitsfactuur wordt doorgerekend aan de eindconsument. In het nieuwe systeem komt het geld uit begrotingsmiddelen. Voor 2021 voorziet de Vlaamse regering een budget van 25 miljoen euro voor, dat over die projecten verdeeld zal worden tot het geld op is.

Volgens handelsfederatie Comeos kan de nieuwe premie investering in zonnepanelen interessanter maken voor winkels. Omdat vandaag deze enkel rendabel zijn als de eigen productie met de eigen consumptie overeenkomt, blijft een deel van de beschikbare dakoppervlakte gewoon ongebruikt. Dankzij de steun zouden er meer zonnepanelen gelegd worden om zo andere bedrijven of gezinnen van stroom te voorzien.

Interesse in zonnepanelen? Vraag uw offerte op maat aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top