Het antwoord op jouw vraag over
Smart Home Control

Deze FAQ’s in de vorm van vragen en antwoorden kunnen jou helpen om sommige zaken gemakkelijker te begrijpen m.b.t. het slim sturen van je thuisbatterij.

Je antwoord toch niet gevonden?
Neem dan contact met ons op!

Het antwoord op jouw vraag over
Smart Home Control

Deze FAQ’s in de vorm van vragen en antwoorden kunnen jou helpen om sommige zaken gemakkelijker te begrijpen m.b.t. het slim sturen van je thuisbatterij.

Je antwoord toch niet gevonden?
Neem dan contact met ons op!

Werking

Wanneer we 's avonds thuiskomen, beginnen we te koken, wassen, de elektrische wagen op te laden, … Hierdoor vragen we op korte tijd heel veel energie van het elektriciteitsnet en creëren we een zogenaamd piekverbruik. De maandelijkse hoogste piek zal mee de basis vormen voor jouw factuur van die maand.
 
Smart Home Control zal steeds jouw maandpiek kennen en hier rekening mee houden. Smart Home Control kan ervoor kiezen om bepaalde acties (bv. slim laden, inzetten van de batterij, … ) te activeren om de maandpiek niet te verhogen, maar kan anderzijds er ook voor kiezen om de maandpiek bewust te verhogen als de meerkost van deze extra maandpiek niet opweegt tegenover het voordeel (bv veel stroom aan héél goedkope of negatieve prijzen inkopen).
 
Smart Home Control is geen 100% garantie dat jouw maandpiek op het minimum zal blijven: als je bijvoorbeeld snel wil laden terwijl je kookt en wast, dan zal Smart Home Control weten dat dit niet realiseerbaar is zonder de maandpiek te verhogen en zijn strategie hierop aanpassen.
 

Door rekening te houden met de prijzen op de energiemarkt, zal Smart Home Control steeds de keuze maken om stroom op te slaan wanneer deze het goedkoopst is en deze te verbruiken of te injecteren wanneer deze het duurst is.

 

Dit doet Smart Home Control volledig automatisch zonder dat jij hier iets voor hoeft te ondernemen.

Je hebt altijd vrije keuze in het type energiecontract. Om het maximale uit Smart Home Control te halen is het interessanter om over te gaan naar een dynamisch contract.
 
 
Smart Home Control kan er voor zorgen dat je stroom injecteert of opslaat op de meest optimale momenten. Hierdoor ga je extra besparingen genereren op dezelfde investering.
Voor meer info over het dynamische tarief kan je terecht op https://www.vreg.be/nl/dynamische-energieprijzen
Als je jouw batterij slim laat sturen door Smart Home Control en combineert met een dynamisch contract, dan zal Smart Home Control jouw batterij inzetten in functie van de energieprijzen en zal jouw batterij ook meer cycli per jaar hebben.
 
Smart Home Control gaat echter enkel (ont)laden wanneer dit voor jou ook een financieel voordeel oplevert. Het gaat dus niet om het feit of je batterij sneller "kapot" gaat of niet, het gaat erom hoeveel voordeel de batterij jouw genereert ten opzichte van de kost.
 
Deze kost wordt bepaald door de zogenaamde "degradatiekost'' te vergelijken met de meerwaarde die wordt gecreëerd door deze extra cycli. Is de degradatiekost lager dan het voordeel, dan gaat Smart Home Control de batterij inzetten, anders niet.

Smart Home Control is een slimme sturing die rekening houdt met je verbruikspatroon, de weersvoorspellingen en de elektriciteitsprijzen. Smart Home Control streeft er naar om steeds de beste keuze voor je te maken op basis van de informatie die het ter beschikking heeft.

Het kan echter voorvallen dat de realiteit net anders is dan de voorspelling. Minstens even belangrijk is dat Smart Home Control vooral een voordeel met 100% gemoedsrust is. Zodra je profiel is ingesteld, hoeft je er geen tijd meer aan te besteden en moet je je verbruiksgedrag niet aanpassen.

Neen, dit is niet nodig dankzij de batterij met de slimme sturing.
Het grote voordeel is dat je je gedrag niet moet aanpassen. Je gebruikt de elektrische apparaten wanneer jij wil, de slimme sturing zorgt ervoor dat de energie die je verbruikt altijd de goedkoopst mogelijke is.

We werken eraan om deze functionaliteit in de toekomst aan te bieden.

Door (een deel van) je batterij te reserveren voor deze dienst, zorg je er mee voor dat het aanbod van elektriciteit ten allen tijde gelijk is aan de vraag. Hiervoor wordt een vergoeding betaald door de partij die opdracht geeft om deze actie uit te voeren.

Dynamische balancering wil zeggen dat het vermogen dat de laadpaal naar de wagen stuurt steeds zo zal aangepast worden dat de totale elektriciteitsafname (dus gebouw + laadpaal) lager zal zijn dan het beschikbare vermogen in de elektriciteitskast. Zo zorgt men ervoor dat de hoofdzekering nooit zal doorslaan en je niet zonder stroom komt te zitten.
 
Smart Home Control heeft dit type balancering geïntegreerd in haar basis functionaliteit. Als Smart Home Control jouw laadpaal stuurt, heb je geen andere type balancering meer nodig.

EV

Met Smart Home Control kan je jouw laadpaal aansturen op basis van onderstaande modes:
 
  • Piek vermijdend laden: Wanneer je deze methode kiest zorgt Smart Home Control ervoor dat jouw EV wordt geladen zonder de huidige maandpiek aanzienlijk te verhogen.
  • Solar laden: Alle stroom opgewekt door de zonnepanelen die niet geconsumeerd wordt en anders op het net zou geïnjecteerd worden, wordt naar de EV lader gestuurd.
  • ECO laden: Wanneer je deze methode kiest zorgt Smart Home Control ervoor dat jouw EV enkel wordt geladen op het moment dat de elektriciteitsprijs onder de door jou ingestelde prijs ligt.
  • Slim laden: wanneer je deze methode kiest zorgt Smart Home Control ervoor dat jouw EV zo economisch en ecologisch mogelijk wordt geladen, rekening houdend met jouw energiecontract, jouw verbruiks- en mogelijk productieprofiel op basis van een gemiddelde gewenste laadsnelheid.
  • Nu laden: indien bij slim laden de gewenste laadsnelheid maximaal wordt geplaatst, dan zal de auto maximaal laden en komt er geen intelligentie aan te pas.
Dit kan beheerd worden via de Smart Home Control app.

Installatie

Deze zaken zijn nodig opdat je met Smart Home Control kan opstarten:
 
  • Een slimme module die geïnstalleerd wordt door Insaver
  • Een stabiele internetconnectie
  • Een digitale meter
  • Een account op de Smart Home Control app

Indien de uitlezing gebeurt via een P1 HomeWizard, dan leest Smart Home Control de data van je digitale meter uit via deze koppeling.

Indien het om een ander type gaat, dan wordt een splitter geplaatst om zo jouw P1 poort uit te lezen.

Prijs

Om te genieten van de besparingen op de energiefactuur moet je beschikken over een slimme module. Dit is een kleine computer die je installatie kan aansturen en die wordt geïnstalleerd door Insaver tegen betaling.
 
Daarnaast betaal je maandelijks €13 (incl. BTW) om je thuisbatterij en/of laadpaal slim aan te sturen.
Scroll naar boven