Subsidies voor industriële PV-installaties lager in 2021

Vanaf 2021 gaat de Vlaamse steun voor hernieuwbare energie uit onder meer zon en wind verder naar omlaag. Voor Vlaamse bedrijven die zonnepanelen op hun dak leggen of zonneparken realiseren daalt het gegarandeerde rendement van 4,75% naar 4,4%.

Oversubsidiëring van hernieuwbare energie

De overheidssteun zorgt er in Vlaanderen voor dat bedrijven die investeren in zonnepanelen of windmolens een gegarandeerd rendement halen, de zogenaamde Internal Rate of Return (IRR).
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wil de fouten van het verleden vermijden en oversubsidiëring van hernieuwbare energie tegengaan. Zo werd de voorbije jaren deze steun al stelselmatig afgebouwd. Ook begin dit jaar was er nog een aanpassing: voor zonnepanelen konden bedrijven eerder bijvoorbeeld groenestroomcertificaten krijgen tot ze een rendement van 5 procent op hun geïnvesteerde kapitaal halen. Minister Demir verlaagde dat naar 4,75 procent.

Onafhankelijke studie

Om verdere aanpassingen aan de subsidies grondig te onderbouwen, besliste het energieminister een onafhankelijk bureau (Trinomics) aan te stellen om het zogenaamde gegarandeerde rendement op industriële hernieuwbare-energieprojecten van bedrijven te evalueren. Uit de studie blijkt dat ‘de toegepaste rendementseisen voor vergelijkbare projecten in de buurlanden lager liggen dan de momenteel (…) in het Vlaamse gewest. Daarom, en ook rekening houdend met de daling van het technologische risico en van de kost voor vreemd vermogen, wordt aanbevolen om de IRR-waardes te verlagen.’

Minimale impact

Het onderzoek zegt volgens de N-VA-minister ook dat zo’n verlaging “geen of slechts een minimale impact zou hebben op de investeringsbereidheid bij bedrijven”. Daarom beslist de Vlaamse Regering nu om de steun verder te verlagen. Door de beslissing komt al voor de windprojecten “naar schatting 200 miljoen euro minder in de energiefactuur van de verbruikers terecht”.

Aangepaste IRR

De IRR verandert vanaf 1 januari 2021 als volgt voor de verschillende energietechnologieën:

TechnologieIRR sinds 1/1/2020IRR vanaf 1/1/2021
Zon4,75%4,4%
Wind6,5%5,5%
Biomassa-afval10,5%8,5%
Biomassa en biogas10,5%8,5%
Warmtekrachtkoppeling10,5%8,5%

Overweegt u een overstap naar zonne-energie voor uw bedrijfssite? Neem dan contact met ons B2B team op en profiteer nog van de huidige subsidies!
Onze adviseurs werken een voorstel op maat uit dat zo nauwkeurig mogelijk beantwoordt aan de eisen van uw project en garant staat voor het best mogelijke rendement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top