Tijd om uw zonne-installatie bij Fluvius aan te melden

Vlaamse eigenaars van een zonnepanelen installatie moeten deze voor 31 mei 2020 aanmelden bij netbeheerder Fluvius. De Vlaamse energieregulator VREG waarschuwt dat anders een boete kan worden opgelegd tot 1.000 euro.

De gewone aanmeldingsprocedure

Wie zonnepanelen aanschaft, dient de PV-installatie door een erkend organisme te laten keuren volgens het Algemeen Reglement voor Elektrische installaties (AREI-keuring).
Om het net goed te kunnen beheren, moet Fluvius weten op welke punten energie uit zonnepanelen in het net wordt geïnjecteerd. Het is daarom verplicht om de installatie binnen de 30 dagen na de keuring aan te melden bij de netbeheerder.

De aanmelding gebeurt via de website van Fluvius aan de hand van de volgende gegevens:

  • de EAN-code van de bestaande elektriciteitsaansluiting
  • een kopie van het keuringsverslag

Strijd tegen energiefraude

Alleen in 2016 “vergaten” al ruim 3.400 Vlamingen hun zonnepanelen aan te geven. Om de strijd tegen energiefraude met zonnepanelen aan te gaan, trad op 1 juni 2017 in Vlaanderen het ‘Decreet Energiefraude’ in werking. Een installateur is sindsdien verplicht om alle installaties te melden bij de netbeheerder. Om overtreders te ontmaskeren, detecteert Fluvius inmiddels ook zonnepaneleninstallaties via luchtfotografie.

Vanaf 1 juni 2020 voert Fluvius enkele belangrijke wijzigingen door in zijn beleid:

  • Eigenaren van zonnepanelen, die hun installatie niet aanmelden binnen 30 dagen na de keuring, zullen administratieve kosten moeten betalen; doen ze het niet, dan kan hun aansluiting op het distributienet geschorst worden.
  • Het achterstallige prosumententarief van eigenaren die hun installaties te laat aanmelden zal door Fluvius zelf aangerekend worden; zodra Fluvius die kosten ontvangen heeft, wordt het prosumententarief opnieuw verrekend door de energieleverancier.

Regularisatieperiode

Wie voor 31 mei 2020 zijn zonnepanelen aanmeldt, zal enkel het achterstallige prosumententarief moeten betalen, zonder bijkomende kosten. Dit geldt ook voor installaties die al langer dan 30 dagen in dienst zijn.

Wie na 31 mei 2020 zijn zonnepanelen aanmeldt, zal naast het achterstallige prosumententarief ook bijkomende kosten moeten betalen. Deze kosten kunnen dus oplopen tot meer dan 1.000 euro.

Heb je nog vragen over hoe een installatie van zonnepanelen van A tot Z verloopt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top