Voor niets gaat de zon op

Is een zonnepanelen installatie nog interessant anno 2021?
Het antwoord is volmondig ja. We vertellen verder waarom.

Ook met het nieuwe tariefsysteem – waardoor je betaalt voor je reële gebruik van het net – hebben zonnepanelen zichzelf binnen 10 jaar terugverdiend. De kostprijs van een installatie is al jaren in dalende lijn, terwijl de kwaliteit van de panelen steeds beter wordt. Tegenwoordig hebben ze een lange levensduur van 25 jaar.

Nieuwe premies

Dankzij de nieuwe Vlaamse premie wordt de terugverdientijd van een zonnepanelen installatie nog korter. De premie bedraagt 300 euro per kWp voor de eerste 4 kWp en 150 euro per kWp tussen 4 en 6 kWp, tot een maximum van 1.500 euro.
Ten opzichte van de huidige kostprijs van een installatie is de premie substantieel.

De subsidiëring loopt tot eind 2024 en wordt elk jaar afgebouwd. In tegenstelling tot vroegere subsidiemechanismen is deze premie een éénmalige steun die toegekend wordt op het moment van installatie.

Rendement

Een zonne-installatie brengt nog steeds meer op dan een spaarboekje. Onder het nieuwe subsidiesysteem geldt een rendement van minimum 5% en er zijn verschillende manieren om dit rendement verder te optimaliseren.

Je zelfverbruik verhogen, bijvoorbeeld door huishoudtoestellen overdag te gebruiken, wordt cruciaal om de energiefactuur te drukken. Zonnepanelen niet enkel Zuidgericht plaatsen kan ook bijdragen tot een hoger zelfverbruik.

Een batterij plaatsen is een andere interessante oplossing. Dit vraagt uiteraard een extra investering maar kan het zelfverbruik van 25-30% naar meer dan 60% optrekken: dit heeft een positief effect op het energierekening en dus ook op terugverdienperiode en rendement van de installatie. Net als voor panelen is er ook voor batterij een éénmalige degressieve premie voorzien.

Energienormen

Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-normen te behalen.

De energieprestatieregelgeving in Vlaanderen wordt jaar na jaar strenger. Het E-peil van een nieuwe wooneenheid mag in 2021 maximaal E30 zijn en bij een ingrijpende energetische renovatie mag het maximaal E70 zijn.

Verder verplicht EPB sinds 2014 om een minimum aandeel van de nodige energie in gebouwen te halen uit hernieuwbare bronnen. Voor bouwprojecten die hieraan niet voldoen, verstrengt het maximale E-peil met 10%.

Duurzame toekomst

Last but not least.

Groene energie opwekken, vermijden van CO2 uitstoot is de enige weg vooruit. Voor onszelf en voor de generaties na ons.

Iedereen die in het verleden investeerde in zonnepanelen of dat in de toekomst zal doen, mag terecht trots zijn dat hij zijn steentje heeft bijgedragen tot een betere en houdbare samenleving. Zonnepanelen blijven cruciaal om onze energie verder te verduurzamen.

Zonne-energie is dé oplossing voor ons allemaal om groene energie te produceren op onze eigen daken. Volgens het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 moet Vlaanderen in 2030 over 6,7 gigawatt zonnepanelen beschikken en de weg hiernaar is nog lang.

De Europese doelstelling is ook om tegen 2030 32% aan energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Zonder zonnepanelen wordt dit doel gewoon onhaalbaar.

Kortom: zonnepanelen blijven rendabel en cruciaal voor een duurzame energietransitie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven