Waarom je zonnepanelen nog in 2020 installeren

Het jaar 2021 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor wie zonnepanelen wil aanschaffen. Plaats je je installatie dit jaar nog, dan blijf je wellicht nog 15 jaar genieten van het veelbesproken “voordeel van de terugdraaiende teller”. Vanaf 2021 treedt er een nieuw systeem in werking, toch kan je aanspraak maken op een nieuwe premie die onlangs werd aangekondigd door de Vlaamse Regering. Wanneer investeer je dan best in zonne-energie?

Voordelen van de terugdraaiende teller

Een klassieke analoge elektriciteitsmeter draait letterlijk terug wanneer je zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. De stroom die je in het net injecteert wordt jaarlijks afgetrokken van de gebruikte stroom. Het voordeel van zo’n terugdraaiende teller is het volgende: wanneer je zonnepanelen veel stroom opwekken (bijvoorbeeld overdag en tijdens de zomermaanden), “parkeer’ je die stroom op het net. Wanneer je dan ’s avonds thuis bent en stroom nodig hebt, neem je die weer af van het net. Je betaalt alleen voor de energie die je verbruikt bovenop je opgewekte stroom.

Momenteel worden oude meters vervangen door een slimme en digitale variant met 2 tellers: één voor je geïnjecteerde stroom en één voor je verbruikte stroom.

Wat als je voor eind 2020 zonnepanelen geïnstalleerd hebt?

Wie nog in 2020 zonnepanelen installeert en aanmeldt, kan van het oude systeem blijven genieten gedurende de eerste 15 jaar. Uiterlijk in 2035 moet iedereen een digitale meter hebben en meedraaien in het nieuwe systeem.

Opgelet! De regeling op basis waarvan wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 2021, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller werd onder andere door energieregulator VREG aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Het is dus momenteel nog niet zeker dat deze mogelijkheid effectief zal bestaan.

Wat als mijn installatie niet meer voor 31/12/2020 AREI-gekeurd wordt?

Om van het voordeel van de terugdraaiende teller te kunnen genieten moet de installatie voor 31 december 2020 AREI-gekeurd worden. Lukt dit niet, dan val je onder het nieuwe systeem.

Prosumententarief

Wanneer je energie zowel verbruikt als zelf opwekt (bijvoorbeeld met zonnepanelen), ben je een “prosument”. Je betaalt dan niet alleen voor de stroom die je verbruikt, maar ook voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit vast jaarlijks bedrag wordt “prosumententarief” genaamd en wordt berekend op basis van het vermogen van je omvormer.

Vanaf 2021 valt het prosumententarief weg en betaal je alleen een nettarief voor je effectieve afname van het elektriciteitsnet.

Nieuw systeem vanaf 2021

Als je na 1 januari 2021 zonnepanelen installeert, draait je digitale meter niet meer terug wanneer je stroom opwekt. De stroom die je niet meteen verbruikt, verkoop je door aan het elektriciteitsnet, tegen de tarieven die op dat moment heersen. Wanneer je stroom nodig hebt, koop je die terug van het net.
De injectie- en verbruikstarieven zijn niet noodzakelijk hetzelfde. Dit omdat je waarschijnlijk stroom injecteert op momenten waarop de energievraag minder is en de prijzen dus lager. ’s Avonds en ’s winters is de energievraag hoger, en de prijzen mogelijk ook.

Met dit systeem wil de Vlaamse regering zelfverbruik stimuleren: gebruik je de energie van je zonnepanelen meteen, dan maak je geen gebruik van het net en hoef je niets te betalen. Gebruik je het net op een moment dat je zonnepanelen weinig of geen elektriciteit opwekken, dan betaal je een nettarief.

Om het zelfverbruik te maximaliseren zou je voor een batterijsysteem kunnen opteren. Met een batterij sla je het productieoverschot van je zonnepanelen op voor later gebruik. Dit laat je toe om tot +/-60-80% van de tijd minder afhankelijk te zijn van het net, tegenover 20 tot 40% zonder batterij. Meer informatie over thuisbatterijen vind je hier. De premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij kan aangevraagd worden tot 2021.

Nieuwe investeringspremie

Om het verlies van de terugdraaiende teller te compenseren, introduceert de Vlaamse regering vanaf 2021 een nieuwe premie voor zonnepanelen, die maximaal 1500 € bedraagt afhankelijk van het vermogen van de installatie. Volgens energieminister Zuhal Demir moet dankzij de premie de terugverdientijd van een zonnepanelen installatie onder de 10 jaar blijven.

Hoe moet de premie aangevraagd worden?

De aanvraag, behandeling en uitbetaling van deze premie verloopt via Fluvius. Meer info hierover volgt later.

Hoeveel ontvangt men per geïnjecteerde kWh?

In 2021 zal de premie 300 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 €/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.
Het premiebedrag is begrensd tot 40% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.
De premie loopt tot eind 2024. Het premiebedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast. De datum van indienstname van de zonnepanelen bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden.

Overweeg je zonnepanelen te installeren? Dan raden we je aan om nog in 2020 te investeren. Zo blijf je jarenlang genieten van het voordelige systeem van de terugdraaiende teller. Merk je dat je toch meer voordeel zou halen uit het nieuwe systeem, omdat je zelfconsumptie hoger ligt dan 40%? Dan kan je zelf al vroeger kiezen voor een omschakeling naar het nieuwe systeem. Maar let op! Je kan dan niet meer terug.

2 reacties op “Waarom je zonnepanelen nog in 2020 installeren”

 1. conjaerts kenneth

  Als ik nu zonnepanelen bestel rond de 4300kw krijg ik die dit jaar nog geplaatst en gekeurd
  Regio Tielen is voor zoon

  1. Beste,

   Bedankt voor uw bericht, ik zal uw vraag doorsturen naar de verkoopafdeling.
   Op dit moment hebben we nog ruimte voor plaatsing dit jaar, toch zou de bestelling heel snel moeten gebeuren.
   Mogen we de contactgegevens van uw zoon ontvangen via marketing@insaver.be? De collega’s gaan hem telefonisch contacteren om een afspraak te maken voor een offerte.

   Met vriendelijke groeten,
   Insaver-marketing

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top