Wordt zonne-energie de belangrijkste vorm van energieproductie?

De groei van zonne-energie als vorm van energieproductie is reeds meer dan 40 jaar exponentieel. In 2018 trok zonne-energie voor het 9de jaar op rij het grootste deel van nieuwe investeringen aan.

Deze groei was vroeger voornamelijk door subsidies of ecologische overwegingen gedreven, maar ondertussen spelen economische redenen een cruciale rol: ook in landen met matige zonnestraling, is de exploitatie van zonne-energie inderdaad goedkoper dan de huidige elektriciteitskosten. Dit maakt het de belangrijkste en meest aantrekkelijke oplossing voor een verschuiving naar een koolstofarme energievoorziening.

Op basis van de learning curves van de prijzen van hernieuwbare energieproductie, wordt er voorspeld dat deze nog verder zullen dalen, in tegenstelling tot niet-hernieuwbare of fossiele energie. In het geval van zonne-energie daalt de prijs bij elke verdubbeling aan installaties op wereldwijd niveau met 20%. Deze dalende trend is reeds meer dan 40 jaar actief, vooral dankzij onderzoek en ontwikkeling.

Er wordt dus verwacht dat zonne-energie in de nabije toekomst onze belangrijkste vorm van energieproductie zal worden. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht tegen 2040 een verzesvoudiging (x6) van de geïnstalleerde stroomopwekkingscapaciteit.

Ook in België is het mogelijk om zonne-energie de belangrijkste vorm van energieproductie te maken, ondanks de kleine grondoppervlakte en het verouderde elektriciteitsnetwerk. Volgens een scenario van EnergyVille, kan 50% van het Belgisch elektriciteitsverbruik op een goedkope manier gegenereerd worden met hernieuwbare energie.

Het goede nieuws is dus dat zonne-energie geen subsidies meer nodig heeft, reeds heel goedkoop is, en nog goedkoper zal worden. Er is op lange termijn maar één manier om de energiefactuur laag te houden, namelijk mee surfen op de dalende learning curves van zonne-energie. Flattening the curve is hier niet opportuun.

 

Bron: Knack

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top