Zonnepanelen en batterij: een rendabele combinatie

Met de nieuwe elektriciteitstarifering wordt zelfverbruik voor zonnepaneleneigenaars vanaf 2021 heel belangrijk. Een thuisbatterij is de ideale oplossing voor gezinnen die hun opgewekte stroom niet onmiddellijk kunnen gebruiken en hun energiefactuur niet willen zien stijgen. 

Vandaag de dag worden we almaar meer naar elektriciteit als energiebron gestuurd: warmtepompen voor de verwarming van onze woningen, de overgang naar elektrische mobiliteit, een mogelijke kernuitstap…

De combinatie van een groter elektriciteitsverbruik en mogelijk hogere prijzen doet veel gezinnen naar zonne-energie kijken. Door het wegvallen van de terugdraaiende teller blijven zonnepanelen toch alleen rendabel als de opgewekte elektriciteit goed gespreid in de tijd gebruikt kan worden.

Einde van de terugdraaiende teller

Momenteel gebruiken gezinnen gemiddeld 30 procent van de energie die hun zonnepanelen produceren. Dat betekent dat 70 procent het net op gaat, om er op een later moment terug afgehaald te worden.

Wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert kan niet meer genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller en moet energiekosten betalen op basis van het reële gebruik van het net. U krijgt in dat geval wel een vergoeding voor de elektriciteit die u in het net injecteert: de elektriciteit die uw panelen produceren en die u niet zelf onmiddellijk gebruikt. Maar die vergoeding bedraagt maar een tiende van wat u voor de afname van elektriciteit betaalt.

Om te besparen wordt het daarom belangrijker uw zelfverbruik te maximaliseren, door de elektriciteit te verbruiken op het moment dat die geproduceerd wordt.

Autoconsumptie en de rol van batterijen

Zonnepanelen produceren vaak voldoende elektriciteit om aan het grootste deel van de gezinsbehoeften te voldoen. Maar de zon schijnt meestal op het moment dat de eigenaars geen elektriciteit verbruiken.

Als ze het eigenverbruik op de juiste manier opkrikken, moeten ze minder elektriciteit van het net halen. Toch is dat zeker niet vanzelfsprekend. Het betekent dat u toestellen met een groot verbruik, zoals wasmachines en droogkasten, overdag hun werk moet laten doen. Ook een elektrische auto opladen doet u beter overdag, maar vaak bent u dan op kantoor of op verplaatsing.

Om te vermijden dat u een overschot aan elektriciteit op het net moet zetten, kunt u een of meerdere thuisbatterijen kopen. Op die manier kunt u uw eigenverbruik opkrikken tot 70 à 80 procent en hoeft u minder elektriciteit van het net af te nemen.

Tariefomwenteling

Vanaf 2022 zullen netkosten berekend worden volgens een nieuw capaciteitstarief. Daarbij wordt wat u betaalt voor het gebruik van het distributienet voornamelijk berekend op basis van de pieken in uw verbruik. Die liggen voor de meeste mensen op hetzelfde moment: ’s avonds als de verwarming aangaat, het fornuis gebruikt wordt en de droogkast wordt aangezet.

Het komt er dus op aan het verbruik beter te spreiden over de dag om die pieken te vermijden. In dit kader wordt de aankoop van een thuisbatterij nog interessanter.

Een rendabele investering

Een batterij met een opslagcapaciteit van 5 kWh kost ongeveer 4.000 euro. Met een thuisbatterij en een digitale meter bespaart u in het eerste jaar minstens 200 euro op uw energiefactuur. Die besparing kan in de toekomst toenemen naarmate de elektriciteit duurder wordt.

Met dat voordeel komt u over een levensduur van ongeveer 15 jaar nog net niet uit de kosten voor de aankoop van de batterij. Daar snelt de Vlaamse overheid te hulp. Sinds augustus 2019 kunnen particulieren een Vlaamse premie voor de installatie van een thuisbatterij aanvragen. Normaal liep die subsidiëring af, maar de Vlaamse regering heeft beslist die te verlengen tot eind 2021. Het premiebedrag blijft onveranderd: 250 euro per kilowattuur werkelijke capaciteit van het batterijsysteem, met een maximum van 3.200 euro of 35 procent van de investeringskosten.

Voor een batterij van 5 kWh levert dat een premie van 1.250 euro op. Met de besparing op de energiefactuur en de Vlaamse premie is de terugverdientijd van de batterij minder dan tien jaar. Omdat een thuisbatterij tot 15 jaar meegaat, wordt de aankoop dus interessant.

Veranderingen in elektriciteitstarieven, dalende aankoopprijzen en de Vlaamse premie maken batterijen een rendabele investering. Een batterij is de ideale oplossing om uw zelfconsumptie te verhogen en uw energieverbruik optimaal te verspreiden.

Bron: De Tijd

Overtuigd van de voordelen van een batterij?
Contacteer ons voor een offerte op maat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top