Subsidies zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is nog altijd de beste manier om de stijgende elektriciteitsprijzen tegen te gaan. Dankzij de hoge opbrengst van de panelen moet u zich geen zorgen maken om uw factuur. U geniet alleen nog van comfort in huis.

Subsidies zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is nog altijd de beste manier om de stijgende elektriciteitsprijzen tegen te gaan. Dankzij de hoge opbrengst van de panelen moet u zich geen zorgen maken om uw factuur. U geniet alleen nog van comfort in huis.

 

Subsidies

De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel Belgen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt zeker ook voor zonnepanelen. Toch zijn zonnepanelen anno 2020 nog steeds rendabel.

Waarom toch zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
De kwaliteit wordt steeds beter.
Je energiefactuur daalt fors.
Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
Binnen 10 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

Subsidies voor zonnepanelen in 2020

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten de stand van zaken per regio samen.

Brussel

Brussel geeft verschillende premies voor zonnepanelen, een groot stuk is afhankelijk van het inkomen. Verder zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidies op zonnepanelen. Pas wanneer Brugel (de Brusselse energieregulator) heeft vastgesteld dat de installatie voldoet aan de voorwaarden kan je subsidies bij het Brussels hoofdstedelijk gewest aanvragen.

Vlaanderen

In Vlaanderen worden er momenteel geen premies meer uitgereikt. Het Vlaams gewest beschouwt namelijk een zonnepaneelinstallatie als een investering die voldoende rendabel is.

2020 wordt door velen gezien als een kanteljaar door de wijzigingen met de terugdraaiende teller en de introductie van digitale meters. Voor alle installaties, geplaatst vóór 1 januari 2021, kan je als eigenaar kiezen om in het huidige systeem te blijven. Dit betekent dat je gedurende 15 jaar kan rekenen op een terugdraaiende teller, zowel op distributiekosten als op elektriciteitskosten. Met de digitale meter betaal je nettarieven op alle elektriciteit die je van het net haalt (dus vervalt de terugdraaiende teller op je distributiekosten). Dit tariefsysteem is vooral voordelig wanneer je overdag meestal thuis bent en veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk gebruikt.

Subsidies voor zonnepanelen vanaf 2021

Om particulieren te verleiden in zonnepanelen te blijven investeren, keurde de Vlaamse overheid op 6 juni 2020 een nieuwe premie goed. Vanaf 2021 zullen gezinnen die zonnepanelen willen leggen tot 1.500€ steun krijgen.
Het effectieve premiebedrag zal afhangen van de grootte van de installatie: 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kWp en 150 euro per kilowattpiek tussen de 4 en 6 kWp, tot een maximum van 1.500 euro. 
De premie loopt eind 2024 af en er wordt hiervoor een budget van 32 miljoen euro voorzien. Het premiebedrag zal jaarlijks met een kwart zakken, op basis van de dalende evolutie van de investeringskosten. De steun zal enkel voor bestaande woningen met bouwaanvraag van voor 2014 toegekend worden.

Geïnteresseerd in zonnepanelen?

Bent u op zoek naar de juiste zonnepanelen? U kan bij ons meteen de prijs berekenen. Wenst u meteen een afspraak met een van onze adviseurs? Vul uw gegevens in en wij contacteren u zelf!

Scroll naar top