Subsidies zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is nog altijd de beste manier om de stijgende elektriciteitsprijzen tegen te gaan. Dankzij de hoge opbrengst van de panelen moet u zich geen zorgen maken om uw factuur. U geniet alleen nog van comfort in huis.

Subsidies zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is nog altijd de beste manier om de stijgende elektriciteitsprijzen tegen te gaan. Dankzij de hoge opbrengst van de panelen moet u zich geen zorgen maken om uw factuur. U geniet alleen nog van comfort in huis.

 

Subsidies zonnepanelen

In de laatste jaren werden subsidies voor zonnepanelen afgebouwd en zelfs afgeschrapt door de overheid.
Toch zijn zonnepanelen anno 2020 nog steeds rendabel en komt er vanaf 2021 een nieuwe investeringspremie.

Waarom toch zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
De kwaliteit wordt steeds beter.
Je energiefactuur daalt fors.
Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
Binnen gemiddeld 6 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

Subsidies voor zonnepanelen in 2020

Vlaanderen

2020 wordt door velen gezien als een kanteljaar door de wijzigingen met de terugdraaiende teller en de introductie van digitale meters. Er bestaan momenteel geen subsidies voor zonnepanelen maar voor alle installaties geplaatst en gekeurd tegen eind 2020 kan je als eigenaar kiezen om in het huidige tariefsysteem te blijven. Dit betekent dat je gedurende 15 jaar alleen betaalt voor de energie die je verbruikt bovenop je opgewekte stroom. Dit tariefsysteem is vooral voordelig wanneer je overdag meestal thuis bent en veel van je zelf opgewekte stroom onmiddellijk gebruikt.

Opgelet! De regeling op basis waarvan wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 2021, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller werd onder andere door energieregulator VREG aangevochten bij het Grondwettelijk Hof. Het is dus momenteel nog niet zeker dat deze mogelijkheid effectief zal bestaan.

Brussel

Brussel geeft verschillende premies voor zonnepanelen, een groot stuk waarvan afhankelijk is van het inkomen. Verder zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidies op zonnepanelen. Pas wanneer Brugel (de Brusselse energieregulator) heeft vastgesteld dat de installatie voldoet aan de voorwaarden kan je subsidies bij het Brussels hoofdstedelijk gewest aanvragen.

Subsidies voor zonnepanelen vanaf 2021

Om het verlies van de terugdraaiende teller te compenseren en particulieren te verleiden in zonnepanelen te blijven investeren, keurde de Vlaamse overheid op 6 juni 2020 een nieuwe premie goed. Vanaf 2021 zullen gezinnen die zonnepanelen willen leggen tot 1.500 euro steun krijgen. 

De premie is eenmalig en loopt van 2021 tot eind 2024.
Enkel van toepassing op nieuwe installaties met omvormervermogen kleiner of gelijk aan 10kVA.
De steun zal enkel voor bestaande woningen met bouwaanvraag van voor 2014 toegekend worden.
Het effectieve premiebedrag zal afhangen van de grootte van de installatie: 300€/kilowattpiek voor de eerste 4 kWp en 150€/kilowattpiek tussen de 4 en 6 kWp, tot een maximum van 1.500 euro.
Het premiebedrag is begrensd tot 40% van de investeringskosten inclusief BTW, vermeld op de facturen.
Voor 2021 wordt een totaalbudget voorzien van 32 miljoen euro. Het premiebedrag zal jaarlijks met een kwart zakken.

Jaar1-4 kWp4-6 kWpMaximum premie
2021300€150€1.500€
2022225€112,5€1.125€
2023150€75€750€
202475€37,5€375€

De premie-aanvraag moet door de klant zelf gebeuren, de behandeling en uitbetaling zal via netbeheerder Fluvius verlopen.

Meer info over voorwaarden en procedure:
Energiesparen.be
Fluvius

Geïnteresseerd in zonnepanelen?

Bent u op zoek naar de juiste zonnepanelen? U kan bij ons meteen de prijs berekenen. Wenst u meteen een afspraak met een van onze adviseurs? Vul uw gegevens in en wij contacteren u zelf!

Scroll naar top

BLACK FRIDAY ACTIE

150€ KORTING PER 1.000 WP
OP JE ZONNEPANELEN INSTALLATIE

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
Te laat!