Subsidies zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is nog altijd de beste manier om de stijgende elektriciteitsprijzen tegen te gaan. Dankzij de hoge opbrengst van de panelen moet u zich geen zorgen maken om uw factuur. U geniet alleen nog van comfort in huis.

Subsidies zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is nog altijd de beste manier om de stijgende elektriciteitsprijzen tegen te gaan. Dankzij de hoge opbrengst van de panelen moet u zich geen zorgen maken om uw factuur. U geniet alleen nog van comfort in huis.

 
 

Subsidies

De beslissingen van overheden om heel wat subsidies af te bouwen of te schrappen doen veel Belgen twijfelen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat geldt zeker ook voor zonnepanelen. Toch zijn zonnepanelen anno 2019 nog steeds rendabel.

Waarom toch zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn nooit goedkoper geweest.
De kwaliteit wordt steeds beter.
Je energiefactuur daalt fors.
Zonnepanelen hebben een lange levensduur van ongeveer 25 jaar.
Binnen 10 jaar hebben zonnepanelen zichzelf terugverdiend.
Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk.
Bij nieuwbouw en renovatie helpen zonnepanelen om de nieuwe EPB-eisen te behalen.
Woningen die ouder zijn dan 10 jaar genieten van 6% btw in plaats van 21%.

Subsidies voor zonnepanelen in 2019

Hoewel de steunmaatregelen vanwege de overheid afnemen, blijven zonnepanelen een interessante investering omwille van de gunstige prijs en het rendement. We vatten de stand van zaken per regio samen.

Brussel

Voor groene stroom opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen en andere groene energiebronnen werkt men in Brussel met groenestroomcertificaten. Het komt erop neer dat je jaarlijks zogenaamde waardebonnen ontvangt die je aan de netbeheerder kunt verkopen aan de marktprijs. Netbeheerders moeten jaarlijks aan bepaalde quota voldoen. Aangezien dit tot 2025 is vastgelegd, kunnen inwoners van Brussel nog voor lange tijd van deze steunmaatregel genieten.
Sinds 1 september 2017 kom je in aanmerking voor de Brusselse Groene Lening wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen.
De uitrol van digitale meters kan in de toekomst gevolgen hebben voor het systeem van de terugdraaiende teller. Sibelga gaat in een eerste fase Smart Ready-meters plaatsen die vanop afstand gecontroleerd worden. Vanaf 2023 zouden elk jaar 40.000 slimme meters worden geplaatst. Er kan dus nog veel gebeuren op het vlak van technologie, kosten, noden … Over een (compensatie)regeling in Brussel is nog niets bekend.

Vlaanderen

Vanaf 2019 kunnen alleen de prioritaire doelgroep en rechtspersonen nog energieleningen krijgen bij de Energiehuizen. Vanaf 2020 is de energielening via het Energiehuis er alleen nog voor de prioritaire doelgroep. Wie daartoe behoort, kan hierdoor maximaal 15.000 euro lenen aan 0% rente. De Vlaamse regering keurde in 2016 het zonneplan goed, waardoor particulieren gemakkelijk kunnen participeren in hernieuwbare energieprojecten.

Vanaf 2019 voert de Vlaamse regering geleidelijk aan digitale meters in. Door vertraging bij de levering en door technische problemen is de invoering uitgesteld tot 1 juli 2019. Ook de discussie over een compensatieregeling is nog aan de gang. Er heerst heel wat onduidelijkheid. De VREG heeft daarom een voorstel gelanceerd, maar het is nog koffiedik kijken hoe de regeling er uiteindelijk zal uitzien.

 

Geïnteresseerd in zonnepanelen?

Bent u op zoek naar de juiste zonnepanelen? U kan bij ons meteen de prijs berekenen. Wenst u meteen een afspraak met een van onze adviseurs? Vul uw gegevens in en wij contacteren u zelf!

Scroll naar top