Hoe rendabel is een thuisbatterij?
- 2 september 2024
- Thuisbatterij
Hoeveel kost een thuisbatterij?
De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Voor een thuisbatterij betaal je vandaag – afhankelijk van het merk en de capaciteit (gemiddeld van 3 tot 10 kWh) – tussen 5.000 en 11.000 euro.
Is een thuisbatterij rendabel?
Thuisbatterij zonder zonnepanelen
Het is mogelijk om een thuisbatterij te installeren zonder zonnepanelen. ’s Nachts kan je de thuisbatterij dan laten opladen met elektriciteit van het net, aan een goedkoop nachttarief. Deze opgeslagen elektriciteit kan je vervolgens overdag gebruiken. Zo koop je je elektriciteit voortaan alleen nog maar aan het voordelige nachttarief. De winst die een gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter niet veel meer dan 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.
Thuisbatterij met zonnepanelen
Met behulp van een thuisbatterij kunnen zonnepaneleneigenaars hun zelfconsumptie zien stijgen van 30% tot 70%.
Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, enzovoort.
Als je de huidige prijzen en capaciteit van een thuisbatterij bekijkt, is vandaag een terugverdientijd van tien jaar mogelijk, maar enkel in combinatie met zonnepanelen. Goed nieuws over de levensduur: op de Europese markt geven de meeste batterijproducenten tien jaar garantie, maar studies tonen aan dat de levensduur van de huidige generatie batterijen zo’n vijftien jaar bedraagt. Hou er wel rekening mee dat een batterij die vaak volledig ontlaadt, een kortere levensduur heeft.
Maak je batterij slim en je investering rendabel
Wist je dat je aan je thuisbatterij ook een slimme sturing kan toevoegen? Dit apparaat balanceert je energieverbruik automatisch voor een optimale besparing. Hij houdt rekening met jouw verbruiksgewoonten, het weer en de productie van je zonnepanelen. Zo worden je stroompieken vanzelf afgevlakt. De slimme sturing zorgt ervoor dat je alleen stroom van het net afneemt en injecteert op de meest voordelige momenten. Dat levert een gemiddeld gezin een jaarlijkse besparing op van meer dan 500 euro. Zo wordt de investering in een thuisbatterij plots nog veel rendabeler en interessanter.
Blijf op de hoogte
Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen omtrent duurzame energie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws direct in je inbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief